SIAPA TAKDE OVEN, ANGKAT TANGAN PLISSS! πŸ™‹

Siapa yang takde oven, kita senasib. Walaupun takde oven, itu bukan alasan untuk kita tak buat kek, demi permintaan anak-anak kita.
.

Bagus tau buat kek untuk anak-anak ni. Selain kita dapat control amount sugar yang anak kita consume seharian, masa baking juga dapat dijadikan ‘bonding time’ untuk kita dan anak-anak kita.

.

Anak-anak yang besar sikit boleh tolong timbang dan gaul adunan, yang kecil jadi tukang tengok dan tulang rada walaupun tak pandai rasa kan..

.

Ok. Bagi yang takde oven, tapi nak masak kek, ada tips2 yang korang kena follow.

.

1) Kalau korang guna rice cooker jenis besi biasa tu, yang takde coated tu, korang kena griskan dulu rice cooker tu. Boleh guna minyak atau butter. Lepas tu, nak tambah tepung pun boleh. Gris macam korang selalu gris loyang tu. Kalau yang jenis coated, tak perlu gris pun. Kek takkan melekat pada dinding rice cooker tu.

.

2) Korang kena tekan butang cook tu a few times sampai kek masak. Nak tau bila kek masak? Caranya ialah cucuk dengan garpu/lidi. Kalau xde yang melekat kat hujung lidi/garpu tu, maka kek dah masak la tu.

.

3) Tutup rice cooker korang dengan kain. Ini bagi mengelakkan haba dari dalam rice cooker tu keluar ke persekitaran dan menyebabkan kek korang bantut.

.

4) Bila kek dah masak, sejukkan dulu. Baru keluarkan dari rice cooker tersebut.

.

Tu je tips masak kek guna rice cooker. Senang kan?

.

Masak guna rice cooker senang. Kek tak cepat hangus dibuatnya. Korang cuba la. Sure terbaik! 😊

.

Gambar ihsan google. Boleh je korang ikut resepi kek minyak Puan Jun tu. Kek minyak sedap tau. Cuma jangan makan selalu.πŸ™Š
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s