Apakah persediaan ibu-ibu semua sempena Ramadhan Al-Mubarak nanti?

​Kepada ibu-ibu yang sedang mengandung tu, dah bersedia belum untuk menghadapi bulan ramadhan nanti? Adakah ibu-ibu semua sudah prepare segala menu untuk sahur dan berbuka nanti? Pastikan ibu-ibu banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran ye dan juga tingkatkan pengambilan protein. Dan juga, jangan lupa untuk merancang pengambilan air dalam masa 24 jam sepanjang berpuasa agar ibu-ibu semua dapat air yag mencukupi. Bagi ibu yang mampu untuk berpuasa, selamat maju jaya kami ucapkan. Nanti kami akan bagi tips lagi bagaimana ibu-ibu yang sedang mengandung sentiasa bertenaga dan bagaimana ibu serta bayi dalam kandungan mendapat nutrisi secukupnya. #ibuhamil #ibumengandung #ibumengandungmalaysia #ibumengandunganakpertama #bakalibu #tipsberpuasa Continue reading Apakah persediaan ibu-ibu semua sempena Ramadhan Al-Mubarak nanti?

SIAPA TAKDE OVEN, ANGKAT TANGAN PLISSS! 🙋

Siapa yang takde oven, kita senasib. Walaupun takde oven, itu bukan alasan untuk kita tak buat kek, demi permintaan anak-anak kita. . Bagus tau buat kek untuk anak-anak ni. Selain kita dapat control amount sugar yang anak kita consume seharian, masa baking juga dapat dijadikan ‘bonding time’ untuk kita dan anak-anak kita. . Anak-anak yang besar sikit boleh tolong timbang dan gaul adunan, yang kecil jadi tukang tengok dan tulang rada walaupun tak pandai rasa kan.. . Ok. Bagi yang takde oven, tapi nak masak kek, ada tips2 yang korang kena follow. . 1) Kalau korang guna rice cooker jenis … Continue reading SIAPA TAKDE OVEN, ANGKAT TANGAN PLISSS! 🙋

BINGKA & RICE COOKER

Pagi tadi akak cuba la satu resepi ni iaitu bingka ubi keledek. Bingka ni kira kek tradisional la. Kek yang ada santan, ha..gitu. Sementara suami pulak outstation, akak ambil peluang ni untuk cuba resepi baru. Nanti bila suami dah balik, akak boleh la pejam mata sambil masak bingka. Hehe Actually, suami akak jenis suka kuih tradisional. Jadi, ni antara usaha akak la untuk tambat hati suami melalui perut dia. Gitu~ Ok. Kita sambung balik. Actually, bingka bukanlah resepi baru. Bingka adalah kek yang senang dibuat, sesenang kek choc moist kukus anis tu.  Apa yang menjadi cabarannya kali ni ialah, bingka … Continue reading BINGKA & RICE COOKER

KOLEKSI RAYA 2017 – KEBARUNG AINIS ON SALE

Akak cuma nak cakap,. KEBARUNG AINIS ADA SALE TAU. . Harga asal kebarung ni RM139 tau. Kalau uols beli sekarang, Uols jimat RM40. . Uish..banyak tuuuuu!😱😱 . Cepat-cepat contact no ni ye 0193146314. . Jangan pm akak pulak.Nanti akak tak dapat notification. Lepas seminggu korang mesej, baru akak perasan..tak ke haru tu..Baju pun dah habis..huhu Ni, akak bagi gambar sikit untuk tatapan uols. Kalau uols nak gambar extra, uols wassap akak ye.  Continue reading KOLEKSI RAYA 2017 – KEBARUNG AINIS ON SALE

SOFEA MUSLIMAH KEMBALI LAGI!

Ya. Sofea Muslimah kembali lagi dengan warna-warna yang lebih mengancam Kaum Hawa. Hehe.. SOFEA MUSLIMAH ni selesa tau. Kain tak panas, tak tebal dan tak nipis. Kalau uols pakai SOFEA MUSLIMAH warna cerah, uols tak perlu risau sebab tak perlu pakai inner pun. . Kalau nak bf, boleh sangat. Zip kat bahagian dada tu uols boleh buka guna sebelah tangan je sambil sebelah lagi pegang baby. Orang kata macam as easy as ABC kan. . Baju pula ada 3 design.  1) Macam kemeja. Bila pakai memang rasa smart.  2) Ala punjabi. Sesuai dipakai untuk kebanyakan acara.  3) Typical blouse muslimah. … Continue reading SOFEA MUSLIMAH KEMBALI LAGI!

BUAT 5 PERKARA INI SEBELUM ANDA NAIK KAPAL TERBANG BERSAMA ANAK-ANAK

Mungkin ada di antara kita yang merancang untuk bercuti di negara seberang ataupun negeri merentas laut sempena cuti sekolah ini. . Mungkin ada yang akan ke KL mencari baju raya atau melancong ke Korea dengan tujuan melihat tempat orang dan merehatkan minda. . Kepada ibu-ibu yang baru pertama kali menaiki kapal terbang bersama anak kecil itu, kak mir mahu tips ringkas apa yang ibu-ibu perlu buat sebelum menaiki kapal terbang. . 1) Semak jadual perjalanan 10 kali. Bukan apa, ini bagi mengelakkan ibu-ibu terlepas jadual perjalanan. . 2) Cetak pas kapal terbang samada di rumah atau di kiosk check-in. Bila … Continue reading BUAT 5 PERKARA INI SEBELUM ANDA NAIK KAPAL TERBANG BERSAMA ANAK-ANAK